Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Behandelingen

Verschillende vachten vragen om verschillende behandelingen.  Voor iedere hond, rashond of bastaard is er een passend plan. Onderstaande behandelingen zijn inclusief bad, oren schoonmaken,en nagels knippen.

Knippen

De vacht op het lijfje wordt ingekort door middel van een schaar of tondeuse (verschillende lengtes mogelijk).
Pootjes, staart en hoofd worden op een bijpassende lengte ingekort met de schaar. Een ruwharige en een stokharige hond worden nooit geschoren tenzij er een ernstige medische reden voor is.

 

Effileren

Dit is het uitdunnen/in model zetten van de vacht met een speciaal getande schaar. Deze effileerschaar heeft aan één of beide zijden een getand blad.
Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is, wat bij het knippen met een gewone schaar wel het geval is. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier verkregen worden, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund. Honden waarbij deze techniek wordt toegepast zijn vaak een combinatie van plukken, ontwollen en effileren.
Voorbeelden: Golden Retriever, Engelse Cocker Spaniel en Setters.

Korthaar

Veel mensen denken dat de trimsalon niets kan betekenen voor deze honden. Dat is een misverstand. Deze honden verliezen het hele jaar door wel haren maar kennen een piek in voor- en najaar. Een warm bad, massage en borstelbeurt maakt dat het haar goed los komt. Met deze behandeling is de hond veel sneller door de ruiperiode heen.
Voorbeelden: Beagle, Bull Terrier, Dalmatiër.

Wassen en föhnen

Er zijn kortharige honden die alleen komen om gewassen te worden.
Een langharige hond die alleen komt om gewassen te worden moet klitvrij zijn. Meestal worden deze honden eerst uitgeborsteld of gekamd voordat zij in bad gaan. Na het bad worden de honden geföhnd.

Plukken

Dit is het verwijderen van de dekharen bij ruwharige honden.Het haar wordt met de hand of met behulp van een bot trimmes geplukt.
Als de hond goed plukrijp is doet dit geen pijn. Na de behandeling blijft de onderwol over zodat de nieuwe dekharen weer kunnen groeien.
Plukt men een ruwharige hond niet is de kans op huidproblemen groot omdat de haren niet vanzelf uitvallen. Dit tot op de onderwol plukken gebeurt meestal 2x per jaar.

Strippen

Bij strippen wordt, net als bij plukken, het dode haar verwijderd.
Alleen de hoeveelheid en de cyclus zijn anders. Eens per 3 a 4 maanden (afhankelijk van het ras) wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de “oude” haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dus overblijft is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus willen we herhalen. Op deze manier loopt uw hond er altijd keurig verzorgt bij, in plaats van de plotselinge overgang van heel erg lang naar helemaal kaal.

Ontwollen

Deze techniek passen we toe op stokharige vachten. Dit is de zogenaamde oervacht. Ze komt vaak voor in de korte en lange variant. Hierbij wordt niet het dekhaar maar juist de onderwol verwijderd. Stokharige honden verharen meestal 2x per jaar. Deze ontwolbehandeling zorgt ervoor dat de hond met 1 behandeling zo goed als door de rui heen is.
Voorbeelden: Labrador, Border Collie, Keeshond, Huskey.

Kammen en borstelen

Veel mensen vinden wat langer haar mooier dan een kortgeschoren koppie maar weten niet hoe de vacht goed te behandelen. Wilt U een langharige vacht goed verzorgen dan gaat daar tijd in zitten. Ik kan dit voor u uit handen nemen maar ook voor advies kunt u bij mij terecht. Is een vacht eenmaal verklit of zelfs vervilt dan is er vaak geen andere uitweg dan kortscheren. Dit is bijzonder onprettig voor de hond en kan ernstige problemen veroorzaken aan de huid. Trek daarom tijdig aan de bel.